Grāmata

100 izcili Latvijas aktieri 2.daļa

ISBN kods:
9789934183904a
Pievienots:
12.02.2019
Izdevējs:
Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds
Autors:
Silvija Radzobe
Vāki:
Cietie vāki
Grāmata nav pārdošanā!

Skatuves mākslinieku personības un daiļrades portretējums un

486 fotoattēli

1016 lappusēs

divos sējumos.


Pirmo reizi Latvijā tapis oriģināls darbs, kas izseko aktiermākslas attīstību visā latviešu teātra pastāvēšanas laikā. Idejas autore, projekta vadītāja un zinātniskā redaktore – LU profesore teātra kritiķe Silvija Radzobe. Portretu autori – 22 latviešu teātra zinātnieki/kritiķi, kuri pārstāv visas paaudzes. Autori raksturo aktieru personības, kā arī noskaidro viņu daiļrades savdabības “formulu”, neslēpjot pretrunas un dzīves sarežģītos līkločus. Grāmatā raksturota visu lielāko Latvijas teātru režijas specifika, kā arī laikmets, kurā dzīvoja un strādāja aktieri. Pirmo reizi Latvijā tik principiāli raksturota aktiermāksla kā padomju, tā nacistu okupācijas apstākļos, līdz ar to pētījums iegūst kultūrvēsturisku nozīmi.
Izvēlēto aktieru loks ietver kā mūsdienu skatuves māksliniekus, tā to paaudžu pārstāvjus, kas 19. gadsimtā dibināja latviešu profesionālo teātri. Vienā izdevumā satiekas Ādolfs Alunāns, Dace Akmentiņa, Elza Radziņa, Žanis Katlaps, Vija Artmane, Lilija Štengele, Aleksandrs Bojarskis, Vilis Daudziņš, Juris Žagars, Gundars Āboliņš, Harijs Liepiņš, Jēkabs Duburs, Dainis Grūbe, Ilze Ķuzule-Skrastiņa un, protams, daudzi citi.
Grāmata ir aizraujoši lasāma, tā paredzēta plašam lasītāju lokam – teātra zinātniekiem, studentiem, kā arī ikkatram skatītājam, kurš mīl teātri.