Grāmata

Antīkie tēli Rīgas ielās (papildus tirāža)

ISBN kods:
9789934188442
Pievienots:
05.12.2022
Izdevējs:
Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds
Vāki:
Cietie vāki

€ 29.74 (ar PVN)


Profesors Harijs Tumans ir antīkās vēstures, konkrēti – senās Grieķijas un Romas vēstures – speciālists.
Autors grāmatas ievadā saka: “Rīga man atklājās jaunā dimensijā, un es pārsteigts konstatēju, ka ēkas ir ne tikai skaistas, bet arī pilnas ar antīkās kultūras elementiem. Izrādījās, ka gandrīz katrā ēkā Rīgas centrā var ieraudzīt kādu antīko tēlu, simbolu vai dekoru.”

Vārds “tēli” grāmatas nosaukumā ir jāsaprot maksimāli plaši; tas iekļauj sevī ne tikai ciļņu un skulptūru figūras, bet arī visu antīkās kultūras formu pasauli, ieskaitot arhitektūras elementus, dekorus un latīņu izteicienus. Profesors izvirzīja sev uzdevumu ne tikai parādīt antīkā mantojuma klātbūtni Rīgas ielās, bet arī iespēju robežās to izskaidrot un aiz skaistas formas ieraudzīt interesantu saturu, kas veicinātu lasītāju izpratni par mūsu pagātni, dzīves telpu un mums pašiem.

Tematiski visi aplūkojamie objekti iedalīti trīs grupās: antīkās formas arhitektūrā, antīkie tēli un sižeti, dekori un latīņu uzraksti. Atbilstoši šim sadalījumam ir izveidota darba struktūra. Ievadot katru tēmu, stāstīts par attiecīgiem antīkiem prototipiem un to turpmāko dzīvi Eiropas kultūras vēsturē. Grāmatas beigās pielikumā piedāvāta īsa eseja par slaveno Rīgas tēlnieku Augustu Folcu, kurš ļoti daudz izdarījis mūsu pilsētas izdaiļošanā un radījis visskaistākās antīkos motīvos balstītās mākslas jomas. Grāmatā katrs fragments atklāj kaut ko nozīmīgu par telplaicisko plūdumu un mērvienību skalām.

576 lpp., ap 350 krāsu attēli