Grāmata

Atkritumi

ISBN kods:
9789984239149
Pievienots:
12.02.2023
Izdevējs:
Jāņa Rozes apgāds
Autors:
Melānija Laibla, Lilija Rihtere
Vāki:
Cietie vāki
Lappušu skaits:
48

€ 12.39 (ar PVN)


Austriešu autores, rakstniece Melānija Laibla un ilustratore Lilija Rihtere, paveikušas neiespējamo – radījušas grāmatu, kas ikvienam lasītājam, gan lielam, gan mazam, sniedz iespēju izvētīt atkritumus un apjēgt to milzīgo ietekmi uz ikviena cilvēka dzīvi un visas mūsu planētas likteni.

Atkritumi – tas ir viss, kas paliek pēc mums pāri, sākot no maizes drupačām, kas brokastojot nobirst uz grīdas, un kakām, ko noskalojam podā, līdz savu laiku nokalpojušiem satelītiem. Vai zinājāt, ka cilvēku radītie atkritumi ir pat kosmosā un milzīgā skaitā riņķo ap mūsu planētu? Vai jums ir kaut mazākā nojausma, cik daudz blaugznu, sviedru un nagu mēs “saražojam” katru dienu? Vai esat kādreiz aizdomājušies, ko par Zemes civilizāciju liecina mūsu radītie atkritumi?

Izzinoši, daudzpusīgi un asprātīgi, nekautrējoties gandrīz ne no kā un neizvairoties no netīkamiem jautājumiem, gandrīz piecdesmit lappusēs tiek iztirzāta atkritumu tēma. Aplūkoto aspektu ir daudz. Grāmata stāsta par vielu apriti dabā, kur viss ierīkots tik gudri, ka nekādu atkritumu pāri nepaliek, viss tiek pārstrādāts un atgriežas atpakaļ dabā. Par cilvēka ķermeņa atkritumiem, kanalizācijas un tualetes vēsturi, par notekūdeņu attīrīšanu, atkritumu pārstrādi un dedzināšanu, bīstamo atkritumu un pārtikas produktu uzglabāšanu, gaisa un ūdens piesārņojumu un atkritumiem kosmosā. Tiek aplūkots arī dabiskais sadalīšanās process, pūšana, trūdēšana, pelēšana un smirdēšana un kaltas idejas, ko darīt ar atkritumiem nākotnē, lai pasaule tajos nenoslīktu.

Melānija Laibla (Melanie Laibl) dzimusi 1973. gadā Lincā, Austrijā, ir diplomēta tulkotāja un komunikāciju speciāliste. Viņa dzīvo Vīnervaldē un darbojas literatūrā, žurnālistikā un reklāmas nozarē – kā pati saka, viņas darbs saistīts ar burtiem! Sarakstījusi 20 grāmatas bērniem un saņēmusi par tām daudzas godalgas, tostarp Vīnes pilsētas bērnu literatūras balvu. Viņas stāsti pārsteidz ar spilgtām idejām, fantāzijas lidojumu un valodisku asprātību, un viena no sirdij tuvākajām tēmām viņai ir daba un vides aizsardzība.

Lilija Rihtere (Lili Richter) dzimusi 1984. gadā Vīnē, absolvējusi Grafisko meisterklasi Vīnē un studējusi grāmatu ilustrācijas noslēpumus Barselonā, Spānijā. Kopš 2013. gada darbojas kā pašnodarbināta ilustratore. Grāmatai “Atkritumi” viņa radījusi amizantas un trāpīgas ilustrācijas, tā ir bagāta ar neskaitāmām rotaļīgām detaļām un nerātniem tēliem, kas veiksmīgi papildina izzinošo tekstu.