Grāmata

Aušanas tehnikas Latvijā

ISBN kods:
9789934081163
Pievienots:
02.03.2020
Izdevējs:
Zvaigzne ABC
Autors:
Anita Apine Hermane
Vāki:
Cietie vāki
Lappušu skaits:
160
Svars (gr.):
810
Izmēri:
30 x 21 cm

€ 17.20 (ar PVN)


Steļļu sistavas piesitieni klaudz rāmi un nesteidzīgi – rimti noteiktā secībā cilājas nīškārtas, tā no labās puses uz kreiso paverot ceļu atspoles vestam audu pavedienam. Metiens, piesitiens, metiens, piesitiens, un mazpamazām top audums… Daudzkrāsainajā drānā bez košajiem dzīpariem tiek ievīti arī atmiņu pavedieni. Šī grāmata stāsta ne tikai par to, kā un ko aust, bet tā ir piemiņa autores mātes mūža veikumam. Turklāt “Aušanas tehnikas Latvijā” ir izdevums, kurā stāstīts par trimdas latviešu ikdienu, centieniem saglabāt nacionālo kultūras mantojumu un nodot senās amatu prasmes nākamajām paaudzēm gan Latvijā, gan ārzemēs. Anita Apine grāmatu veidojusi, izmantojot mātes atstātos pierakstus, kuros apkopotas viņas pirmskara Latvijā gūtās zināšanas, kā arī informācija un pieredze, ko autore guvusi, studējot Melburnas Tekstiliju koledžā.

Grāmata “Aušanas tehnikas Latvijā” sniedz ieskatu pirmskara Latvijas aušanas tradīcijās,stāsta, kā tās saglabātas un pilnveidotas trimdā, iepazīstina ar aušanai nepieciešamajiem darbarīkiem un piederumiem, parāda, kā aust dažādus tradicionālus audumus un kā tos izšūt, iesaka, kā pabeigt audumu.

Grāmatā iekļautie piemēri aprakstīti maksimāli precīzi, izmantojot autentiskus tautastērpu brunču paraugus, kā arī citus uzticamus avotus.

Šis izdevums ir piemineklis tām sievietēm, kuras, pēc Otrā pasaules kara dzīvojot trimdā, nosargāja un pilnveidoja latviskās aušanas prasmes. Tā būs pateicība audējām par viņu mīlestību pret savu valsti, tautu un ģimeni. Grāmata noderēs visiem tiem, kas vēlas papildināt un pilnveidot aušanas prasmi, turklāt jaunos audējus tā iedvesmos saglabāt un iedzīvināt senās tradīcijas.