Grāmata

Baltais globuss (romāns)

ISBN kods:
9789934886522
Pievienots:
23.04.2020
Izdevējs:
Literatūras kombains
Autors:
Aivars Tabūns
Vāki:
Cietie vāki
Grāmata nav pārdošanā!

Grāmatas redaktors Guntis Berelis par socioloģijas profesora Aivara Tabūna grāmatu „Baltais Globuss”:

Romāns? Noteikti, kaut gan pie šādiem prozas darbiem latviešu lasītājs nav radis. Ievads hroniska vientuļnieka dzīves mākslā? Protams, turklāt tik izteiksmīgs, ka jebkuram introvertam vientuļniekam būtu ieteicams ar to iepazīties? Paradoksālu aforismu un refleksiju apkopojums? Taisnība, un aforismu un paradoksu tik daudz, ka to kolekcionāriem nāksies pārrakstīt grāmatu no pirmās līdz pēdējai lappusei. Allaž ironiski un skeptiski noskaņota intelektuāļa pārdomas par mūslaiku pasauli un cilvēka vietu tajā? Arī tiesa, vien der atcerēties, ka ironija bieži un nemanāmi pārtop pašironijā, izgriežas ar oderi uz āru un lasītājs nonāk pie absurdiem secinājumiem, par kuru absurdumu itin nemaz neliecināja absolūti loģisko spriedumu virknējums.

Autors par krusttēviem piesauc gan Maksu Frišu, gan Kafku, gan dažu citu literatūras dižgaru. Izvēlēties skolotājus – arī tur vajadzīgs talants, gan piebilstot, ka jāprot laicīgi no tiem distancēties. Autoram tas ir izdevies – “Baltais globuss” ir teksts, kādu spējīgs dabūt gatavu tikai un vienīgi Aivars Tabūns.

Tātad – “Baltais globuss”. Galvenais varonis mīklainu iemeslu dēļ zaudē atmiņu un pārvēršas burtiski par “baltu lapu”. Ja lapa ir balta, rakstnieka instinkts vedina to aizpildīt. Baltās lapas aizpildīšana allaž ir visādiem piedzīvojumiem un pieredzējumiem piesātināts ceļojums. Tas viss – romānā.