Grāmata

Burinieki uz etiķetēm

Pievienots:
22.09.2022
Izdevējs:
Pētergailis
Autors:
Jiržījs Hājīčeks
Vāki:
Cietie vāki

€ 12.27 (ar PVN)


Jiržījs Hājīčeks ir vārdu un atmosfēras burvis. Autoram veiksmīgi izdevies likt lasītājam klejot pa Čehijas visskaistākās pilsētas Čehu Krumlovas ieliņām. Rakstot viņš patiešām bur un apbur. Rakstīšanu autors uztver kā dzīves jēgu, un tas viss nepilnās 300 lappusēs.

Četrdesmit septiņus gadus vecā literatūras pasniedzēja Marija ir šķīrusies un vasaru pavada māsas pustukšajā dzīvoklī Čehu Krumlovā. No šejienes viņa dodas uz laukiem apciemot smagi slimos vecākus, bet brīvajos brīžos izbauda pa tūristu pilnajās Krumlovas ieliņas. Klejojumos viņa iepazīstas ar jauniņo grāmatu pārdevēju Filipu. Viņu romāniņš sākas karstā jūlija un literāro konotāciju atmosfērā. Taču Marijas prioritāte ir izlīdzināt attiecības ar māsu un parūpēties par vecākiem – dominējošo tēvu un mierīgo, aizvien uzupurēties gatavo māti. Marija vēlas iegūt līdzsvaru dzīvē, sadzīvot ar savu vientulību. Vientulību viņa uztver kā iestrēgšanu laikā, gremdējoties pagātnes atmiņās un apzinoties tuvojošos vecumu. Ģimenes spēcīgo vīriešu paraugu tradīcijās Marija pārvērtē to, kas bijis, vienlaikus jautājot sev, kā dzīvot tālāk un ko darīt ar šekspīrisko mīlestību…

Jiržījs Hājīčeks (1967) pieder vissekmīgākajiem mūsdienu čehu rakstniekiem. Viņa grāmatas ir tulkotas daudzās pasaules valodās. Pēc Jiržīja Hājīčeka darbu motīviem uzņemta filma un iestudētas teātra izrādes. Par diviem romāniem rakstnieks saņēmis čehu literatūras galveno balvu “Magnesia Litera”.