Grāmata

Džikī

ISBN kods:
9789934595776
Pievienots:
05.02.2023
Izdevējs:
Dienas Grāmata
Autors:
Dace Rukšāne
Vāki:
Cietie vāki
Lappušu skaits:
304

€ 12.71 (ar PVN)


Daces Rukšānes jaunākais romāns “Džikī” savā ziņā ir turpinājums pirms diviem gadiem iznākušajai grāmatai “Krieva āda”. Jaunā romāna centrā vairs nav Emīlija, kas bija uzdrošinājusies iemīlēt krievu, bet gan viņas meita Meldra, kura ieradusies Rīgā, lai sāktu jaunu dzīvi. Darbība aptver laikposmu no sociālisma agonijas līdz Latvijas neatkarības pasludināšanai, un rakstniece bez pārspīlēta dramatisma atklāj gan jūtu sarežģītos ceļus, gan laikmeta traģismu. Līdzīgi kā romānā “Krieva āda” caurviju motīvs ir leģendāras firmas Chanel smaržas “Krievijas āda”, kuru aromātu dievina Emīlija, arī “Džikī” liktenīga loma ir smaržām. Ar tām Meldras jūtu pasaulē ienāk vārds “unisekss”, par kuru 70. gadu Rīgā neviens nav dzirdējis.

“Daces Rukšānes rakstības stilam nešaubīgi izvēlos divus vārdus: vieglums un elegance. Aplūkojot seksualitāti un dzimumu attiecības no tādiem skatpunktiem, kas latviešu prozā bieži vien ir pirmreizēji, Daces atklātais vēstījums ne uz brīdi nekļūst vulgārs vai banāls. Tas ir kā smaržas “Džikī”, kur katrs “atradīs savu stīgu, kurai pieķerties un ar ko izspēlēt savu jutekliskumu”.”
Gundega Blumberga

“Dacei piemīt spēja viegli un gaiši caur varoņu pieredzēm risināt mūsu sabiedrībā sāpīgus jautājumus. Varoņi ir aizkustinoši un pilnasinīgi, katra detaļa – dzīva, atmiņas un maņas rosinoša, un veids, kā manu acu priekšā risinās dzīves, ir vienlaikus atbruņojošs un saldi smeldzīgs. Un, protams, jau šodien pat neizbēgami došos uz veikalu meklēt slaveno “Džikī” aromātu...”
Dārta Danēviča

Rakstnieces un publicistes Daces Rukšānes pirmā grāmata “Romāniņš” iznāca 2002. gadā. Tālāk sekoja romāni “Beatrises gultas stāsti” (2002), “Kāpēc tu raudāji” (2003), stāstu krājumi “Ķīpsalas putni” (2009) un “Mīlasstāsti” (2015). Dace Rukšāne rakstījusi un tulkojusi lugas, rakstījusi dzeju un filmu scenārijus, darbojusies publicistikā. Iepriekšējais romāns “Krieva āda” iznāca 2020. gadā, un romāns “Džikī” ir tā turpinājums.