Grāmata

Gurķis Elmārs, kas dikti kreņķējās

ISBN kods:
9789984334882
Pievienots:
12.07.2019
Izdevējs:
Pētergailis
Autors:
Sabīne Košeļeva
Vāki:
Cietie vāki
Lappušu skaits:
32
Izmēri:
24.6cm x 22cm x 0.9cm

€ 7.41 (ar PVN)


Stāsta galvenais varonis gurķis Elmārs ir izaudzis citādāks nekā citi gurķu dobes iemītnieki, proti, mazs un līks, tāpēc jūtas nelāgi un nemitīgi par to domā. Elmāra neapmierinātību ar savu izskatu pastiprina viņa otrās pakāpes brālēna Renāra ņirgāšanās, tāpēc viņš noslēdzas un arvien vairāk kreņķējas, kas draud ar kļūšanu rūgtam. Un gurķim nav nekā sliktāka, jo tad neviens viņu neēdīs! Tā kā mammas mierinošie vārdi uz Elmāru neiedarbojas, pie situācijas risināšanas ķeras glītā un šiverīgā gurķene Alīna no blakus vagas. Viņa sapulcina gurķu bērnus un kopā izdomā veidu, kā Elmāru iepriecināt. Arī Renārs, kurš to visu slepeni vēro, vēlas klusībā piedalīties, jo savās zogalīgajās izdarībās viņš allaž ir viens, bet vai viņš saņemsies, pārkāpjot savam pašpuikas lepnumam un atklāsies?

Grāmatas autore, aprakstot gurķu saimi, vērš uzmanību uz aktuālām problēmām bērnu un pusaudžu vidēs: atstumtību, ņirgāšanos, fizisku un psiholoģisku iespaidošanu. Līdztekus tiek atainota sabiedrībā pastāvošo stereotipu un estētisko standartu ietekme uz augoša indivīda emocionālo labsajūtu, kā arī uzsvērta atbalstošas ģimenes nozīme veselīga bērna augšanas procesā. Sabīne Košeļeva to nepasludina par vienīgo un pareizo ģimenes modeli,norādot, ka dzīves apstākļi un cilvēku attiecības mēdz būt dažādi, un tas nav ne labi, ne slikti – galvenais, ka pastāv savstarpēja uzticēšanās, atbalsts un rūpes citam par citu.

 

"Man pašai spilgtā atmiņā ir palicis tas bērnības laiks, kad ļoti svarīgi bija iekļauties un neatšķirties, kā arī pārdzīvojumi, kuriem bija jāiet cauri, kad tā nenotika. Zinu, ka ar šādas sajūtas pazīstamas daudziem, un nereti tās neatstājas arī pieaugušā vecumā, tāpēc, manuprāt, ir būtiski jau mazotnē radīt pārliecību, ka dzīve nav sacensības vai skaistumkonkurss, drošība un atbalsts jāmeklē ģimenē vai draugos, kuru mīlestībai nav nekādu nosacījumu. Varbūt izklausās didaktiski, bet gurķis Elmārs un viņa draugi tādi nav – viņi ir dzīvelīgi, sirsnīgi, saprotoši un iekļaujoši, un aicina tādu būt arī citus!"- tā grāmatas autore Sabīne Košeļeva.

Sabīne Košeļeva latviešu literatūrā debitēja 2015. gadā ar romānu “Rīga-Maskava. 21. gadsimta mīlasstāsts”,kas tika nominēts Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā “Spilgtākā debija”, saņēma Egona Līva piemiņas balvas “Krasta ļaudis” speciālbalvu un ieguva 3. vietu LNB Lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2015” kategorijā “15+”.

Regulāri publicējas kultūras periodikā un piedalās prozas lasījumos, savos darbos tirzājot tādas tēmas kā garīga pieaugšana, savas vietas atrašana dzīvē, traumu dziedēšana, sabiedrības morāles vērtības, cilvēku savstarpējās attiecības, fiziska un psiholoģiska vardarbība, seksualitāte.

Grāmata “Gurķis Elmārs, kas dikti kreņķējās” ir rakstnieces debija bērnu literatūrā.