Grāmata

Karaliene Elizabete II

ISBN kods:
9789934158674
Pievienots:
23.03.2021
Izdevējs:
Latvijas Mediji
Autors:
Sāra Bredforda
Vāki:
Cietie vāki
Lappušu skaits:
328

€ 13.39 (ar PVN)


Lielbritānijas karalienes Elizabetes II biogrāfija – no laikiem, kad no troņa atteicās viņas tēvocis un viņa vietā par karali kļuva Elizabetes tēvs Džordžs VI. Tas bija izšķirošs brīdis arī Elizabetes dzīvē, jo kopš tā mirkļa kļuva skaidrs, ka, būdama vecākā meita, troni mantos viņa.

Grāmatā pārlūkoti dažādie laikmeti, ko piedzīvojusi Elizabete II: Otrais pasaules karš, pakāpeniska Britu impērijas valdījumu sarukšana, valdību maiņas, krīzes, seksa, spiegu un politiskie skandāli. Būdama valsts galva, Elizabete II, kura Lielbritānijā valda vēl šobaltdien, ir pazinusi tādus izcilus premjerus kā Vinstons Čērčils un Mārgareta Tečere, valsts vizītēs apbraukājusi vai visu pasauli un pieredzējusi neaptverami daudz.

Līdztekus aprakstīta Elizabetes II ģimenes dzīve: sāncensība ar māsu Mārgaretu, kaislīga aizrautība ar zirgiem un medībām, laulības ar izskatīgo princi Filipu, četru bērnu piedzimšana, viņu dzīves līkloči, laimes brīži un traģēdijas... Uzzinām arī par paplašinātās karaliskās ģimenes dzīves peripetijām: tajā valda strikta, morālē un tikumos balstīta nostāja pret neiederīgajiem un pat to izstumšana, netiek pieļauta ar monarhijas tradīcijām nesavienojama mīlestība, taču par apgrūtinājumu kļuvušu laulību izšķirt ir tikpat neiespējami.
 


Kā Elizabete II spēja pielāgoties visām pārmaiņām gan pasaulē, gan personīgajā dzīvē? Vai spēku viņai devusi stabilā laulība un vīra dedzīgais atbalsts? Vai tomēr izšķirīgas ir viņas rakstura īpašības?

Autore Sāra Bredforda ir britu vēsturniece, kuras prasme saistoši atstāstīt faktus padarījusi viņu pasaulslavenu. Viņas spalvai pieder arī vairāku citu britu monarhijas pārstāvju (Džordža VI, princeses Diānas) biogrāfijas; viņa rakstījusi arī par ASV “karalieni” Žaklīnu Kenediju Onasi un valdnieci Lukrēciju Bordžiju.

“Šī grāmata atklāj daudz interesantu un nezināmu faktu par Elizabetes II dzīves gājumu un liktenīgi negaidītu nākšanu pie varas. Karaliene Elizabete II ir spoža, nesatricināma un ar stingru nostāju. Viņa ir britu karaļnama balstakmens - valdīšanas laikā stāvot pāri jebkuriem satricinājumiem. Šajā darbā autore ieskicē karalienes Elizabetes II valdīšanas laiku, parādot, ka dzīve pilī nebeidzas ar idilliskiem pasakas motīviem, tajā ir jāsaskaras ar problēmām, traģiskiem notikumiem, pārmaiņām un bieži vien jāatsakās no personiskajām vēlmēm vai sapņiem, lai realizētu valdības lēmumus par labu vispārējai tautas izaugsmei“ grāmatu blogere Sandra Koka.