Grāmata

Kārlis Zemdega. Un spēcīgs celšos...

ISBN kods:
9789934549670
Pievienots:
05.06.2019
Izdevējs:
Zinātne
Autors:
Ingrīda Burāne
Vāki:
Cietie vāki
Lappušu skaits:
272

€ 18.80 (ar PVN)


Mākslas zinātnieces Ingrīdas Burānes veidotā grāmata veltīta tēlniekam Kārlim Zemdegam (1894–1963) – vienam no izcilākajiem 20. gs. latviešu māksliniekiem, dižai personībai un daudzu tēlnieku audzinātājam Latvijas Mākslas akadēmijā. Tas ir ne tikai pirmais aptverošais pētījums par talantīgā latviešu tēlnieka personību un mūžu mākslā, bet arī ilustratīva Latvijas brīvības pieminekļu vēsture. Iepriekšējā gadsimta mākslas zinātne vairījās akcentēt tēlnieka nozīmi, jo pārāk būtisku vietu viņa atstātajā mantojumā un Latvijas kultūras kopainā ieņem Brīvības cīņām veltītie monumenti – Brīvības pieminekļa konkursa 3. prēmija (1930), Brīvības piemineklis Raunā (Koklētāja, 1931), piemineklis 1. pasaules karā kritušajiem (Džūkste, 1935), Brīvības piemineklis Rūjienā (Taurētājs, 1937), Brīvības cīņu piemineklis Talsos (Koklētājs, V.Titāna īstenots 1995/1996) pieminekļi Dobelē, Tukumā (1940) un vairāki citi darbi, kuri nepārprotami vēsta par nacionālajiem ideāliem un centieniem, mākslinieka stāju.
Veiksmīga ir I. Burānes ideja atklāt Zemdegas mākslas garīgo satvaru ar Raiņa dzejas palīdzību, kas caurvij grāmatas vēstījumu. Tas ir personisks, bet reizē dziļi pārdomāts risinājums, kas intelektuāli un emocionāli papildina grāmatā sniegto biogrāfisko, vēsturisko un mākslas darbus raksturojošo informāciju. Raiņa tēlam Zemdegas radošajā veikumā ir īpaša vieta. 
Grāmata pēc formas – attēlizdevums (mākslas darbu reprodukcijas un dokumentālas fotogrāfijas) ar plašiem komentāriem: izvilkumiem no Raiņa un Zemdegas rakstiem (piem. V. Purvīša vispārējā redakcijā izdotajā trīssējumu “Mākslas vēsture), dienasgrāmatām, vēstulēm, tēlnieka audzēkņu atmiņām, recenzijām. 
Grāmatas izdošanu finanansiāli atbalstījuši: Rīgas Dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, Raunas novada dome, Tukuma novada pašvaldība, Dobeles novada pašvaldība, Rūjienas novada pašvaldība.