Grāmata

Mirušo armijas ģenerālis

ISBN kods:
9789984335438
Pievienots:
18.12.2021
Izdevējs:
Pētergailis
Autors:
Ismails Kadare
Vāki:
Cietie vāki
Lappušu skaits:
254

€ 12.01 (ar PVN)


Apgādā "Pētergailis" iznācis albāņu rakstnieka Ismaila Kadares romāns "Mirušo armijas ģenerālis".

Romāns "Mirušo armijas ģenerālis" sarakstīts elegantā, asprātīgā, ironiskā prozā, tā sižets risinās 20. gadsimta 60. gadu sākumā. Teju divdesmit gadus pēc Otrā pasaules kara beigām Itālijas valdība nosūta uz Albāniju ģenerāli, kuru pavada priesteris, ar mērķi atrast, savākt un aizvest atpakaļ uz Itāliju kara laikā mirušo tautiešu kaulus, lai tos varētu cienīgi apglabāt. Veicot izrakumus, abi brīnās par šīs misijas nozīmi, kā arī pārspriež kara un plašākā tvērumā – cilvēka centienu īslaicību un bezjēdzību. Dodoties dziļāk Albānijas laukos, viņi atklāj, ka viņiem seko cits ģenerālis – vācietis, kurš arī meklē Otrajā pasaules karā kritušo vācu karavīru mirstīgās atliekas. Tāpat kā viņa itāļu kolēģis, arī šis ģenerālis cīnās ar šo nepateicīgo uzdevumu un nomokās šaubās par nacionālā lepnuma žestu vērtību.

Šie karavīru pīšļi kļūst par viņa "mirušo armiju", bet meklēšana — par dramatisku piedzīvojumu, kura laikā ģenerālis sastopas ar neskaitāmiem šķēršļiem, iepazīstas ar senām paražām, nostāstiem, dziesmām un skarbu pasauli, kuru caurvij arī kaut kas maigs, līdz galam nepateikts.

Grāmata tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Albānijas Nacionālā grāmatu un lasīšanas centra atbalstu. No albāņu valodas tulkojis Dens Dimiņš.