Grāmata

Pa īstam un pa jokam

ISBN kods:
9789984869612
Pievienots:
27.05.2015
Izdevējs:
Lietusdārzs
Autors:
Māra Cielēna
Vāki:
Mīkstie vāki
Grāmata nav pārdošanā!

Apgāds „Lietusdārzs” beidzot sagādājis iemīļotās rakstnieces Māras Cielēnas bagātīgu dzejoļu izlasi bērniem un jauniešiem no divu līdz sešpadsmit gadu vecumam, kā arī, protams, visiem pārējiem. To sastādījusi pati autore, atlasot 150 dzejoļus no savām vairāk nekā desmit lielākām un mazākām dzejoļu grāmatām („Kad Karaliene bij Rīgā”, „Debesu trepīte”, „Trakulīte sandalīte” u.c.), kas iznākušas apmēram divdesmit gadu laikā, kā arī jauniem, līdz šim krājumos nepublicētiem darbiem.

Nosaukums „Pa īstam un pa jokam” lieliski izsaka krājuma kopnoskaņu. Bērnu dzejai raksturīgais rotaļīgums te cieši saistīts ar nopietnu, dziļu pasaules atklāsmi, jūtu un domu patiesīgumu.

 

Dzejoļi sakārtoti deviņās nodaļās, kas aptver nosacīti tematiskus lokus:  ģimeni, mūsu zemi (arī valodu), dabu, svētkus, dzīves „nopietnās parādības”, Rīgu, pavisam mazu bērnu dzīvi, brīnumus un jokus, gulētiešanu. Šāds sastādījums labi pazīstamiem dzejoļiem piešķir jaunu skanējumu, bet, galvenais, lasītājam/dzejoļu meklētājam  ļauj atrast to, kas kurā brīdī vajadzīgs.  

Biezais, plašais krājums ir bagātīgs ne jau tikai tematiskajā ziņā. Tas satur daudz māksliniecisku pārsteigumu, vienreizēju tēlu, skaņu un krāsu kombināciju, visdažādāko dzejas burvību.

Grāmata atklāj pietāti pret lasītāju jebkurā vecumā: katram tiek piedāvāta laba, īsta dzeja.

Tā kā Māras Cielēnas darbi nemitīgi ir apritē skolās, bērnu dārzos, bērnu radošajās grupās un ģimenēs, šai grāmatai paredzama rosīga darba dzīve.

Māksliniece Una Leitāne  ir atradusi brīnišķīgu pieeju  krājuma  vizuālā  ietērpa darināšanai. Pēc manuskripta iepazīšanas atzinusi, ka tajā ir daudz debesu, viņa izvēlējās putnus par vienojošo tēlu, kas dažādos veidos parādās visā grāmatā. 

194 lpp