Grāmata

Par vecākiem un bērniem

ISBN kods:
9789984334585
Pievienots:
05.12.2017
Izdevējs:
Pētergailis
Autors:
Emils Hakls
Vāki:
Cietie vāki

€ 6.17 (ar PVN)


Vai tas ir daudz vai maz, ja cilvēks ir nodzīvojis 42 sava mūža gadus? Vai cilvēks šajā vecumā jau ir nobriedis? Kāda ir viņa attieksme pret dzīvi, ģimeni, darbu? Un kāda – pret vecāko paaudzi? Pienākums? Mīlestība? Pateicība? Rūpes? Bet kā ar pašu vecāko paaudzi? Vai tā jūt robežu savstarpējās attiecībās ar jaunajiem, varbūt darbojas princips – esmu savā dzīvē daudz redzējis, tāpēc varu atļauties visu?

Atbildes uz šiem jautājumiem romānā “Par vecākiem un bērniem” meklē čehu rakstnieks Emils Hakls. Meklē visai savdabīgi, literatūrā neierasti. Visai spraigā, asprātīgā sarunā, kas ilgst vairākas stundas. Visa romāna garumā.

Un katrā tā lappusē dzirkstī autora spridzīgais, visai neparastais humors. Dēls kopā ar tēvu dodas pēcpusdienas pastaigā, apvienojot gan Prāgas zināmo, gan mazāk populāro vietu apskati ar čehiem tik tipisko krodziņu apmeklēšanu. Atraisās sarunas par jebkādām iespējamām plašās pasaules problēmām,atsprūk vaļā atmiņas par tēva bērnības gadiem un pārdzīvoto kara laiku Zagrebā, par dēla bērnības sapņiem, par abu dažbrīd gana neparastajiem draugiem, jocīgiem atgadījumiem, sievietēm, mūžam aktuālo veselību… Tā ir saikne starp tēvu un dēlu,pikantā mērcē pasniegti vīriešu dialogi, tā neapšaubāmi ir viņu tuvība, kaut arī “mazais velniņš” dēlā ārdās: “Nu, kam man tas viss…! Viņš ir notrallinājis manas bērnības māju. Un viņa audzināšanas metodes….”

Romāns tulkots un izdots daudzās valstīs.Autors par šo darbu ir saņēmis prestižo Čehijas literatūras balvu “Magnesia Litera Prize 2002”

Grāmatas tulkojums tapis ar Čehijas Republikas Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.

Ar grāmatas fragmentu varat iepazīties šeit: http://bit.ly/2BI3PSo

 

Emils Hakls (īstajā vārdā Jans Benešs) dzimis 1958. gadā Prāgā, kur dzīvo arī šobrīd.

Romānā uz tēva jautājumu: Bet kāpēc tu visu dzīvi nepārtraukti dzīvo Prāgā? dēls atbild: Tāpēc, ka baidos savu dzīvi mainīt uz sliktāku. Prāga ir vienīgā vieta, kur protu dzīvot. Prāga ir visa romāna fons. Bet tikai fons.
1987. – 1991. gadā E. Hakls studējis Jaroslava Ježeka konservatorijā, specialitātē Tekstu radīšana, vēlāk turpat divus gadus mācījies Dramaturģijas specialitātē. Strādājis par mākslinieku noformētāju, bibliotekāru, mehāniķi, skaņu inženieri, tekstu autoru, literāro redaktoru, žurnālistu un žurnālu redaktoru.
80. gados rakstījis dzeju, veidojis literāru darbu dramatizējumus amatierteātriem.

1988. gadā kopā ar domubiedriem nodibinājis literātu apvienību Modernais analfabēts, kas turpmākajos gados piesaista daudzus ievērojamus čehu rakstniekus, teātra māksliniekus un mūziķus. Par būtiskāko apvienība uzskata regulāras autoru uzstāšanās Prāgas un tās apkārtnes klubos. Tās turpinājās kā darbība Literārajā klubā 8. Hakls sadarbojies arī ar PEN klubu. Prozu Emils Hakls sācis rakstīt četrdesmit gadu vecumā.

Par romānu “Smieklīgās uzvedības likumi” Emils Hakls 2010.gadā saņēmis Josefa Škvorecka balvu.Romāns “Par vecākiem un bērniem” ieguvis prestižo čehu literatūras balvu Magnesia Litera, ir tulkots daudzās valodās, un pēc tā sižeta uzņemta tāda paša nosaukuma pilnmetrāžas flma (režisors Vladimīrs Mihāleks, scenārija līdzautors Emils Hakls).