Grāmata

Vēju grāmata

ISBN kods:
9789934084140
Pievienots:
01.05.2022
Izdevējs:
Zvaigzne ABC
Autors:
Edīte Olupe
Vāki:
Cietie vāki
Lappušu skaits:
288
Grāmata nav pārdošanā!

“Kopš bērnības mani ir fascinējis vējš,” saka “Vēju grāmatas” autore Edīte Olupe. “Apjausma par bagāto un tēlaino vēja manifestāciju folklorā atnāca vēlāk (..). Un tikai pēc daudziem gadiem vējš atgriezās pie manis līdz ar iemīlēšanos vējdzirnavās.”

Vairāku gadu garumā E. Olupe ir veikusi apjomīgu tematisku pētījumu par, iespējams, pašu neizbēgamāko un varenāko dabas fenomenu uz Zemeslodes – vēju. Tādējādi ir radies gluži enciklopēdiska rakstura bagātīgi un arī poētiski ilustrēts izdevums, kurā saistošā veidā un lieliskā valodā vējš aplūkots no visdažādāko jomu skatpunktiem. Grāmatā pārstāvēta gan meteoroloģija, gan folklora, gan daba, gan kuģniecības vēsture, gan sports, gan Latvijas industriālās kultūras mantojums. Bet tas nebūt nav viss. Tā kā grāmatā apkopots apbrīnojami mērķtiecīgi blīvs faktu materiāls, tā ir īsts kārums erudītiem, skolēniem un skolotājiem – ikvienam, kas interesējas par dabu, tās korelāciju ar cilvēku ikdienu un Latvijas kultūrvēstures savdabību.

Edīte Olupe savā grāmatā aicina tuvāk iepazīt it kā neredzamo, bet allaž sajūtamo vēja klātbūtni un izjust tā daudzveidību un strādīgumu: “Vējš ir visur: klajā laukā un torņa smailē, kuģa burās un meitu brunčos, pūķa astē un vēja tunelī, ērģeļu stabulēs un dzirnavu spārnos, vietvārdos un buramvārdos, grieķu mītā un tautasdziesmas četrrindē. Arī šajā grāmatā.”