Grāmata

Zona. Cietuma uzrauga piezīmes

ISBN kods:
9789934156946
Pievienots:
01.11.2019
Izdevējs:
Latvijas Mediji
Autors:
Sergejs Dovlatovs
Tulkojums:
Vilis Kasims
Vāki:
Cietie vāki
Lappušu skaits:
191
Grāmata nav pārdošanā!

20. gadsimta 60. gadi, Padomju Savienība, cietums Komi Republikā. Armijas ierindnieks igaunis Pahapils ienīst okupantus un dzimtajā valodā runā tikai ar lēģera suņiem. Kareivis Miščuks strādā aerofotografēšanas brigādē, zog izpletņu zīdu un nonāk pie urkām. Zeks Jeņins, atradis zemē porcelāna lausku ar zīmējumu, piedzīvo “seansu”, viņa biedri slepus vāra čefīru, ievēro blatnoju likumus un galina nost stukačus. Arī lēģera uzraugi prot svinēt dzīvi – Jaungadā smeļ šņabi no boršča grāpja, klīst pa kazarmām atpogātās ģimnastjorkās un kaujas vai iet pie zekiem, ja aptrūcies dzeramā... Domā par sievietēm un tikpat atklāti – par padomju iekārtu. Šie un citi atgadījumi veido Sergeja Dovlatova (1941–1990) pazīstamākā darba “Zona. Cietuma uzrauga piezīmes” (Зона. Записки надзирателя, 1982) kaleidoskopisko noskaņu. Autors ir dzimis Ufā, Baškīrijā, tiek izslēgts no studijām Ļeņingradas Valsts universitātē, iesaukts armijā un piedzīvo dienestu kā cietuma uzraugs Komi Republikas lēģerī. Pēc atgriešanās Ļeņingradā strādā par žurnālistu un raksta, bet darbus izdod tikai emigrācijā ASV.

"Dovlatovs atveido laikabiedrus tādus, kādus, iespējams, nereti redzam paši sevi. Niecīgus. Izbijušos. Absolūti nespējīgus uz lieliem varoņdarbiem. Lai cik ļoti pasaule tos arī gaidītu no saviem dēliem un meitām..." (Svens Kuzmins, rakstnieks)

"Lasīt viņu viegli. Viņš it kā neprasa uzmanību, neuzspiež savus cilvēciskās dabas prātojumus vai vērojumus, nepiesienas lasītājam. Viņa grāmatas es apriju vidēji trīs četrās stundās, nepārtraukti lasot." (Josifs Brodskis, dzejnieks)

Grāmatas mākslinieks – Indulis Martinsons

Tulkotājs – Vilis Kasims